Annons

Idagbloggen

Anna Lagerblad

Anna Lagerblad

– Titta, den där dinosaurien kallas… öhhh … tyrannosaurus rex. Den levde för ungefär … hmm.… 65 miljoner år sedan, i slutet av … ehhh… kritaperioden.

De flesta av oss kryddar omedvetet vårt talspråk med små utfyllnadsord som ”öhhh”, ”ehhh”, ”ba”… Många retar sig på dessa till synes ”onödiga oljud”, särskilt när de kommer från andra: ”Sluta mumla och kom till saken!”

Men de här små orden innehåller faktiskt en hel del information. Tidigare forskning har visat att i samtal mellan vuxna signalerar ett …”öhh” eller ett ”ehh”… att en ny tanke är på väg att föras in i konversationen.

En studie från University of Rochester visar nu dessutom att dessa inskjutna småord kan underlätta språkinlärningen för barn. När vi vuxna famlar efter ord och lägger in ett ”öhhh” mitt i en mening, signalerar vi omedvetet till barnet att nästa ord vi kommer att uttala troligtvis är okänt och därför kräver lite extra uppmärksamhet för att förstå.

I ett försök lät forskare tre grupper av barn i åldrarna 1,5 år, 2 år och 2,5 år sitta i sina föräldrars knän och titta på en skärm med två bilder. En föreställde en välbekant sak, exempelvis en banan eller en boll, medan den andra bilden visade ett påhittat abstrakt föremål. En inspelad röst kommenterade sedan bilderna på lite olika sätt, exempelvis: ”Jag ser en banan” eller ”Där är en… öhhh… banan.” När rösten tvekade och lade till ett utfyllnadsord, tittade de äldre barnen oftare på det okända objektet än på det välkända, enligt Scientific American.

Forskarna förklarar detta med att barnen när de blivit 2,5 år har hunnit lära sig att det ofta dyker upp ett nytt och okänt begrepp efter en sådan ”språklig krydda”. När den inspelade rösten började famla efter ordet, riktade barnen därför blicken mot det okända föremålet på bildskärmen och gjorde sig mentalt förberedda på att ta in ett nytt ord i sin begreppsvärld.

Så nästa gång du hjälper barnen med kemi- eller biologiläxan och märker att koncentrationen kanske inte riktigt är på topp – lägg gärna in ett utdraget ”öhhhh” innan du uttalar ordet ”fotosyntesen” eller den kemiska formeln för salpetersyra.