Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Personer med vanföreställningar om det egna utseendet, så kallad BDD, uppfattar synintryck fel. Även när de betraktar bilder på andra personer eller livlösa föremål förmår de inte se ”den stora bilden” utan fokuserar på små avvikande detaljer.

Forskare vid UCLA i USA kom fram till detta sedan de jämfört hjärnaktiviteten hos 14 patienter med BDD, body dismorphic disorder, med 14 friska försökspersoner. Alla fick titta på bilder på hus samtidigt som deras hjärnor scannades med magnetkamera. När bilderna var väldigt skissartade och endast visade husets konturer och fönster och dörrar gick hjärnaktiviteten kraftigt ned hos personer med BDD. Det fanns inga detaljer att fastna vid.

– Studien antyder att BDD-patienter har allmänna problem med synintryck. Men vi har ännu inte konstaterat om det bidrar till att utveckla BDD eller om det är en effekt av att ha sjukdomen. Det är alltså ett kyckling-eller-ägg-fenomen, säger psykiatern Jamie Feusner, studiens ledande forskare.

 

BDD, som också kallas dysmorfofobi och ibland ”inbillad fulhet”, beräknas plåga 2 procent av invånarna i USA och anses vara särskilt vanlig bland människor med tvångssyndrom. 30 procent av patienterna med BDD lider också av ätstörningar. Personer med BDD är ständigt upptagna av det egna utseendet och kan låsa sig vid en enstaka finne eller näsans form istället för att se hela bilden av sitt ansikte. Somliga vill inte visa sig ute, andra genomgår upprepade skönhetsoperationer och en del funderar till och med på självmord.

Många psykologiska forskare har länge trott att människor som har problem med kroppsuppfattning endast tänker på fel sätt, inte att de har problem i hjärnans syncentrum som föregriper medvetna tankar, säger Jamie Feusner.

 

2009 intervjuade Idagsidan 20-åriga Josefin som lider av BDD. Du hittar intervjun här.