Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Du har kanske hört det förut, men här är receptet för lycka i livet, enligt amerikanska forskare: Se till att du har meningsfulla sociala relationer. Jaga inte yttre framgång och pengar. Och förläs dig inte på böcker med käcka tips om hur du uppnår lycka. Risken är att du blir olycklig om du inte uppnår målet.

I en artikel i det amerikanska magasinet Perspectives on Psychological Science redovisar en grupp forskare kunskapsläget om lycka inom psykologisk forskning. Bland annat refereras till en studie av en av artikelförfattarna, Iris Mauss vid University of Denver. Försökspersoner som först fick läsa en tidningsartikel som framhävde betydelsen av lycka och därefter se en film med lyckligt slut kände sig mer deppiga än andra försökspersoner som fått läsa en artikel som inte nämnde något om lycka.

 

Så satsa på familjen, vänner och andra relationer i ditt liv, rekommenderar forskarna.

– Om det är något man bör fokusera på så är det dessa relationer. Låt allt det andra komma som det kommer, säger en annan av artikelförfattarna, June Gruber vid Yale University.

Om du vill läsa mer om den gäckande lyckan hittar du en hel artikelserie här. Den är från 2009 och handlar om så kallad positiv psykologi.