Annons

Idagbloggen

Anna Lagerblad

Anna Lagerblad

Häromdagen var det dags att vaccinera 2-åringen inför sommarens semester i fästingland. Jag håller honom hårt i famnen och kramar hans lilla svettiga hand medan sjuksköterskan sticker in nålen i hans mjuka vinterbleka överarm. Liksom de flesta föräldrar känner jag instinktivt att vår kroppskontakt gör smärtupplevelsen något mer uthärdlig för honom (och därmed även för mig…).

Nu har två studier visat att bara påminnelsen av en älskad närstående kan fungera som smärtlindring. Några forskare vid University of California har testat detta på 25 kvinnor som haft ett kärleksförhållande under minst ett halvår. Samtidigt som de utsattes för en skarp och stickande känsla, fick de:

1. hålla sin pojkvän i handen medan han satt bakom ett draperi

2. hålla en okänd person i handen medan denna satt bakom ett draperi

3. titta på ett fotografi av sin pojkvän

4. titta på ett fotografi av en främmande person.

Experimentet visade att när kvinnorna fick hålla sin pojkvän i handen eller se ett fotografi av honom, upplevde de avsevärt mindre smärta. Fotografiet visade sig ge lika effektiv smärtlindring som kroppskontakten i form av den älskades hand.

I en annan aktuell studie har neurologer vid Stanford University i USA undersökt hur sambandet mellan kärlek och smärta ser ut i hjärnan. 15 studenter med ett relativt nytt och passionerat kärleksförhållande fick lägga sig i en MR-kamera som registrerar hjärnans aktivitet.

Medan de utsattes för olika grader av smärta, distraherades försökspersonerna på tre olika sätt: genom att fokusera på bilder av sin partner, genom att fokusera på bilder av bekanta eller genom att spela ett spel där man associerade olika ord till varandra.

Att titta på en bekant – som bedömdes vara ungefär lika fysiskt attraktiv som partnern – gav ingen smärtlindring alls, men att vila blicken på sin älskade eller att spela minskade den upplevda smärtan med mellan 36 och 44 procent hos försökspersonerna. Allra störst smärtlindrande effekt hade fotografier av en partner som både framkallade ökad aktivitet i hjärnans belöningscentrum och minskad aktivitet i smärtcentrum.

Så nästa gång du själv sitter där och ska fylla på med nytt fästingvaccinet utan något föräldraknä att krypa upp i – ta med ett fotografi av maken eller flickvännen. Eller om du är singel – en klurig ordfläta.