Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Det här blir förmodligen vatten på somliga kvarnar som mal på om betydelsen av att göra en sak i taget. Detta kom amerikanska forskare fram till när de gjorde experiment med så kallad multitasking, det vill säga att splittra sig på flera uppgifter samtidigt:

Försökspersoner framför en dator och en tv bytte fokus inte mindre än 120 gånger under en knapp halvtimme. Det är ungefär var fjortonde sekund. Själva trodde deltagarna i experimentet att de växlade mellan dator och tv ungefär 15 gånger. När forskarna räknade bort korta ögonkast på mindre än 1,5 sekunder var ändå resultatet överraskande högt: 70 gånger byttes fokus.

– Vi trodde att vi skulle få höga siffror, men frekvensen av växlingar och den ständigt pågående störningen är verkligen chockerande, säger professor Adam Brasel, som skrivit rapporten tillsammans med James Gips.

 

Studien gjordes vid Boston College. 42 försökspersoner mellan 18 och 65 år fick sitta en halvtimme i en studio med en dator och en tv, båda påslagna. Instruktionen var att de skulle göra vad de ville, använda datorn med internet och/eller titta på tv. Deras ögonrörelser registrerades av två videokameror. Endast vid 7,5 procent av tillfällena stannade ögonen på ett ställe mer än en minut. Två tredjedelar av den sammanlagda tiden användes för datorn. Deltagare över 40 år var bara något mer koncentrerade, de bytte medium cirka 100 gånger.

– Våra föreställningar om hur folk använder medier behöver förnyas. Eran med monomedier är över, konstaterar professor Brasel.

Man ska hålla i minnet att experimentet omfattade endast två medier. Vad hade hänt om även mobiltelefoner funnits i labbet? Inte heller mättes kanalbyten på tv:n (de hade 59 kanaler att välja mellan) eller splittring på olika saker på datorn/nätet där utbudet är oändligt.

 

Tidigare studier har visat att 59 procent av amerikanerna använder dator och tv samtidigt. Mycket talar för att svenskarna har liknande vanor. Givetvis frågar man sig vad det här gör med vår koncentrationsförmåga. Jag har själv ungdomar i min närhet som gör skolarbete framför tv:n, med böcker, en oräknad mängd lösa papperskopior och med ständigt behov av datorn för att söka fakta på nätet. Lägg därtill en flitigt plingande mobiltelefon och ett livaktigt Facebookfönster i datorn och vi har en en mediemix som är eeh… utmanande.

 

Ska ansvarsfulla föräldrar stänga av tv:n, beslagta mobiltelefonen och blockera Facebook och andra digitala störningsmoment? Nja, skulle inte tro det. Många av oss redan har samma vanor, åtminstone jag. Det går inte att backa bandet. Multitasking är ännu en av civilisationens prövningar. Det har sagts förr, men våra kroppar och våra hjärnor är skapta för ett stenåldersliv. Sedan människan lämnade livet som jägare och samlare har hon tvingats anpassa sig till mängder av konstigheter, exempelvis städer, bilar, långa arbetsdagar, stillasittande, nya matvanor och komplicerade hierarkier. Nu har vi också ett informationsöverflöd att hantera.

 

I fjol hade Idagsidan en artikelserie om multitasking. Läs här om superzappare.