Annons

Idagbloggen

Anna Lagerblad

Anna Lagerblad

Drömmer du om att nära en liten Johnny Depp-kopia vid din barm? Eller kanske en yngre upplaga av Bill Gates att bygga kakor med i sandlådan?

En spermabank i Kalifornien klassificerar sina anonyma spermadonatorer utifrån vilken kändis de liknar mest. Kunderna – såväl ensamstående kvinnor som lesbiska och heterosexuella par- kan välja mellan hundratals skådespelare, musiker, idrottsmän, politiker och andra kända personer.

Den som suttit fastklistrad vid tv-serien Sopranos och fångats av den hetlevrade och psykiskt labile maffialedaren Tony, kan till exempel välja en donator med italienskt påbrå som liknar huvudrollsinnehavaren James Gandolfini. Eller vad sägs om att dra omkring en liten Harry Potter i barnvagnen. Även Daniel Radcliffe finns med på look-a-like-listan.

Spermabanken medger dock att matchningen inte bygger på någon avancerad vetenskap och att kunderna inte kan förvänta sig någon exakt kopia. Klassificeringen går helt enkelt till så att personalen sätter upp bilder på donatorerna på väggen och tillsammans diskuterar sig fram till vilken känd person han påminner om mest.

Låter det som om kändisdyrkande föräldrar försöker designa en perfekt avkomma med hjälp av donatorer som inte bara ska ha en fläckfri medicinsk historia och en hög utbildningsnivå, utan också det rätta utseendet?

Spermabanken har kritiserats av bland andra amerikanska bioetiker, som menar att det är något konstigt med en kultur som har så fasta uppfattningar om vad skönhet är och som aktivt försöker skapa barn som liknar de kändisar som är populära för dagen.

Men spermabanken försvarar sin ”kundservice” med att det är en stor hjälp för blivande föräldrar som ju inte får tillgång till de anonyma donatorernas riktiga utseenden. Genom att likna donatorn vid ett välkänt ansikte får kunderna åtminstone en vink om vilket utseende de kan vänta sig hos sitt hett efterlängtade barn.