Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

”Nuförtiden skall barn vara som perfekta gräsmattor och välputsade bilar, skötta på vuxnas manér. Det där retar mig.”

Det skriver Nina Blad i ett mejl med anledning av förra veckans artikel på Idagsidan om om ”tigermamman” Amy Chua. Nina är något så ovanligt som åttabarnsmamma och hon omfamnar en annan syn än Chua på hur barn ska uppfostras. När kinesisk-amerikanska Yaleprofessorn Chua drillar sina döttrar med tvång och hot väljer Nina att fokusera på det lustfyllda och passionerade.

 

Så här beskriver hon ett möte mellan Öst och Väst där hon själv var med:

”Kom att tänka på när vi med våra åtta barn blev inbjudna till en kulturutbytesvecka i Shanghai för tre år sedan. Nog var de kinesiska barnen duktiga och drillade ut i fingerspetsarna, men våra barn stod för harmonin, glädjen och kreativiteten. Pampar och i vanliga fall stela höjdargubbar som var inbjudna gäster gav oss stora famnen och sa att de aldrig hade upplevt något så dynamiskt och äkta.”

 

Nu har Nina dessutom skrivit ett bokmanus där hon utvecklar sina tankar om hur man får barn att blomstra. Du kan läsa det här.