Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Nog har fördomarna och skräcken för psykiska sjukdomar minskat mer åren. Idagsidans allra första artikelserie 1974 hette ”Ont i själen” och var kontroversiell på sin tid. Psykisk ohälsa hade inte beskrivits på det viset tidigare i svensk dagspress, som ett folkhälsoproblem som kan drabba hög som låg.

Med åren har vi blivit bekanta med begrepp som panikångest, bipolär sjukdom, anorexi, tvångssyndrom och fobier, för att nämna några. Böcker har skrivits där såväl kända som mindre kända personligheter berättat om sina själsliga sår. Behandlingsmetoderna, allt från medicinering till psykoterapi, är numera tämligen välkända och vardagliga, vill jag påstå.

Ändå finns det åtskilliga fördomar kvar och därför arrangeras för tredje året Ångestloppet i Stockholm. Loppet går i morgon, onsdag den 23 mars, klockan 14. Start i början av Götgatsbacken och mål 209 meter längre upp i backen utanför Fountain House, som är arrangör. Ångestloppet, som sägs vara världens kortaste stadslopp, anordnas för att rasera fördomar och för att lyfta fram betydelsen av fysisk aktivitet. I fjol kom hundra löpare till start. Blir det fler i år? Klart är att Stockholmspolitikerna Stefan Nilsson (MP) och Anna König Jerlmyr (M) ska delta. Traditionsenligt ångestskri utlovas.

I år har dessutom Peacock Advertesing gjort en reklamfilm inför loppet. När ångesten släpper, är temat för den.