Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Det var så mycket folk som ville vara med när SvD höll Psykologisk salong på Stadsbiblioteket i torsdags (den 10 mars) att personalen fick agera dörrvakter. När rotundan var sprängfull fick bortåt 100 personer vända hem igen.

Tråkigt tyckte vi alla. Därför kör vi en repris på temat Mindfulness och acceptans med psykiatern Åsa Nilsonne och psykologen Anna Kåver på samma plats, Rotundan på Stadbiblioteket vid Odenplan, onsdagen den 18 maj kl 19-20.30. Välkomna alla ni som inte hade möjligheten att lyssna i torsdags!

Under kvällen berättade Anna Kåver och Åsa Nilsonne  om grunderna i en livshållning som bygger på medveten närvaro och acceptans. Deras böcker från år 2004, ”Vem är det som bestämmer i ditt liv?” och ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig” satte igång en mindfulnessvåg som svallar ännu. Publiktrycket är bara ett bevis av många på detta.

För Anna Kåver och Åsa Nilsonne började intresset för mindfulness med att de arbetade ihop på Karolinska institutet på 1990-talet. Då kom en studie som för första gången visade att dialektisk beteendeterapi, som är mindfulnessbaserad, kunde hjälpa vid självskadebeteende.

Anna och Åsa åkte till USA för att lära sig metoden som utvecklats av psykologiprofessorn Marsha Linehan. De har sedan skrivit en bok tillsammans om DBT, ”Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning”. Många patienter, med stora svårigheter att reglera sina känslor, har fått hjälp tack vare DBT.

Den som är nyfiken på amerikanska Marsha Linehan som alltså är upphovskvinnan till DBT, kan titta på några minuter av ett längre föredrag som hon höll på en mindfulnesskonferens i San Diego förra våren. Detta är första delen, för dig som vill höra hela hennes föredrag finner lätt övriga delar på Youtube:

YouTube Preview Image