Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Män och kvinnor lyssnar, mer eller mindre medvetet, av röstlägen hos personer av motsatt kön för att spåra tecken på otrohet, enligt en amerikansk forskningsstudie. Män med mörka röster och kvinnor med ljusa röster anses vara de som mest troligt är otrogna, enligt försöket.

Forskarna lät 49 män och 55 kvinnor, alla heterosexuella, lyssna på inspelningar av manliga och kvinnliga röster, som gjorts ljusare eller mörkare med elektronikens hjälp. Resultatet blev att kvinnor uppfattade mörkröstade män som mer opålitliga. Män trodde detsamma om kvinnor med ljusa röster.

Som så ofta i sådan här forskning bestod försökspersonerna av universitetsstudenter.

– Resultaten tyder på att vi genom den evolutionära processen lärt oss skyddsmekanismer som hjälper oss att undvika partners som kan vara otrogna, säger Jillian O’Connor vid McMaster-universitetet i Kanada till EurekAlert.

En fråga som inte får sitt svar är varför män med mörka röster och kvinnor med ljusa ändå uppfattas som mer attraktiva. Det finns nämligen forskning som hävdar det. Varför välja en man eller kvinna som man anar kan hoppa över skaklarna? Vem vet, kanske för att man själv är av den ullen? Kaka söker maka.

Studien presenteras i den vetenskapliga webbjournalen Evolutionary Psychology. Här är en länk till studien i sin helhet. Och här är en länk till Idagsidans artikelserie från 2008 om just otrohet.