Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Hälsoångest är ett ord som ännu inte kvalat in i Svenska akademiens ordlista, men som rimligen har goda chanser att göra det. Ordet är ju funktionellt då det ligger bra i munnen och dessutom är lättolkat: ångest för hälsan. Ordet hypokondri är ju rena grekiskan (sant!) och inbillningssjuka är allmänt förklenande. Dags för hälsoångest alltså.

Hursomhelst är hälsoångest ett ofta plågsamt tillstånd, som kan begränsa livskvaliteten. Enligt en färsk studie från Karolinska institutet kan hälsoångest orsaka sociala handikapp och långtidsarbetslöshet. Och boten är kognitv beteendeterapi, kbt, på nätet, enligt forskarna bakom studien.

81 personer med diagnosen hypokondri/hälsoångest delades upp i två grupper. Den ena gruppen fick internet-kbt under tolv veckor. Den andra hänvisades till ett diskussionsforum på nätet för patienter med hälsoångest.

Resultat: 67,5 procent av patienterna i kbt-gruppen var efter tolv veckor så pass bra att de inte längre uppfyllde de diagnostiska kriterierna för hypokondri. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 4,9 procent, två personer. Vid en uppföljning sex månader senare visade det sig att den positiva effekten av internet-kbt kvarstod. Studien publiceras i The British Journal of Psychiatry.

Det är lätt att göra sig rolig över personer med hälsoångest och har så gjorts genom tiderna. Ta exempelvis Molières Den inbillade sjuke, eller berättarjaget i Tre män i en båt av Jerome K. Jerome. I det senare fallet hade huvudpersonen plöjt igenom en läkarbok och funnit att han led av så gott som alla kända farsoter liksom kroniska sjukdomar. Det enda han var förskonad från var skurgumsknän.

Boten för hans del var en båttur nedför Themsen tillsammans med två kamrater och en hund. Det hade förmodligen inte räckt om Jeromes figur hade haft tillgång till dagens informationsutbud i alla möjliga digitala kanaler. Då hade han sannolikt blivit kvar vid datorn, googlande sina symtom. Och hade han trots allt kommit i väg på sin båttur hade han haft alla möjligheter att underhålla sin hälsoångest genom ytterligare sökningar via mobiltelefonen.

Att kbt biter på hälsoångest är inget nytt, men då har det handlat om personliga möten mellan terapeut och patient. Enligt pressmeddelandet från KI anses den behandlingen vara för dyr. Dessutom är det brist på utbildade terapeuter. Med internet-kbt effektiviserar man behandlingen.

Om du undrar hur internetterapi upplevs från patienthåll kan du läsa Idagsidans artikel från 2009. Rubriken var Tio veckors hårt slit i cybersoffan.