Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

125 personer kom till Stadsbiblioteket igår för att lyssna när jag samtalade om skilsmässor med Barbro Lennéer Axelson och famijerådgivaren Helen Ahlström. Trots det svåra ämnet blev det många skratt; Barbro har en otrolig fatabur att ösa ur av så väl dråpliga som gripande erfarenheter av att arbeta med männikor i sorg och kris.  

Vårt tema, varför skilsmäsor är så svåra, kan ju illvilligt tolkas som att vi egentligen tycker att det borde vara lätt att bryta upp. Men det är det förstås inte – av flera skäl. Vi hann bara dryfta två: svårigheten att släppa taget och oro för barnen. Barbro berättade om de olika tvivelsfaser de flesta genomgår som står inför ett beslut om att bryta upp. Tvekan kan förstås vara bra men den kan också bero på att att vi förväxlar det som bra för oss med det som är bekant. Helen, verksamhetschef för familjerådgivningen vid Söderstöd i Stockholm, fyllde på om hur inte bara de vuxna kan vara i rejäl otakt under en separation utan hur även barnen har sin takt som man måste ta hänsyn till; deras separationsprocess kanske börjar när föräldrarna tycker det börjar bli dags för nyorientering.

Helen Ahlström från Söderstöd, Idagsidans Susen Schultz

och Barbro Lennéer Axelson, aktuell med boken Förluster,

samatalde om skilsmässor på Stadsbiblioteket

i Stockholm. Foto: Maria Carling.

– Blanda inte in en ny partner för snabbt, tänk på att det särskilt för tonåringar kan upplevas som ett svek – och var så säkra på att de vet vad ni håller på med; de läser era sms och loggar in på era facebokkonton.

Frågorna från publiken handlade bland annat om  hur man undviker bitterhet. Helen och Barbro höll med om att bitterhet inte är någon konstruktiv känsla på längre sikt, även om den kanske inledningsvis kan vara befogad.
– Bitterhet förpestar tillvaron, till sist flyr folk den som är bitter, sa Barbro.
Helen tyckte att att man ska tänka på två saker om man riskerar att fastna i bitterhet:
– Tänk dig att det är du som tar gift, men förväntar dig att  någon annan ska dö och var hälsosamt egoistisk, tänk: ”hur blir det för mig, hur drabbas jag om jag av min egen bitterhet?”
Så vad kan man göra?
– Bestäm dig bara för att inte bli bitter, sa Barbro.
– Stäm av med vänner som kan säga till dig att du måste skärpa dig, sa Helen.

Skuldkänslor handlade en annan publikfråga om.

– Är det väldigt tungt bör du överväga några professionella samtal, sa Barbro som också sa att skuld är en  genusbestämd känsla, typisk för kvinnnor.
Både hon och Helen underströk att skuld också är en bra känsla, eftersom den är kopplad till ansvar och får oss att försöka lite till.

Slutligen undrade en orolig, frånskild mamma hur det ska gå för barnen. Hon hade fått en fråga av sin tonåriga dotter om det var lönt att satsa på förhållanden.
– Det gjorde mig helt förtvivlad.
Både Helen och Barbro hade lugnande besked:

– En skilsmässa kan vara en bra erfarenhet också som stärker barnen. De ser att något som var dåligt blev bättre, sa Helen.
Barbro tror att skilsmässor i bästa fall kan vara del av den avskedsberedskap som hon tycker att vi borde ha i högre grad:
– Som ett sätt att faktiskt förebygga skilsmässor, så att vi tar hand om varandra bättre. Man lär sig att det faktiskt kan ta slut.

Mer om hur det går för skilsmässobarn när de växer upp kan du läsa här på Idagsidan på måndag.
På onsdag intervjuar vi Helen Ahlström  om livsmyter. En intervju med Barbro, med anledning av hennes nya bok Förluster, finns redan att läsa här på Idagsidan.

Fler bloggar