Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

En ny bok i USA har väckt uppståndelse med sitt budskap om stentuff barnuppfostran, enligt kinesisk förebild. Det är juristen, Yaleprofessorn och tvåbarnsmamman Amy Chua som skrivit boken Battle Hymn of the Tiger Mother där hon berättar hur hon har uppfostrat sina två döttrar.

Att döma av rapporteringen kring boken är Chuas metod raka motsatsen till västerländskt curlingföräldraskap. Hennes döttrar har minsann inte fått leka sig igenom sin barndom. Inga ”playdates” eller ”sleepovers”, inget tv-tittande eller bollsparkande. Det enda som räknades var skolresultat i toppklass. Chua medger att hon ibland till och med hånar sina barn för att sporra dem till större ansträngningar.

– Västerländska föräldrar bryr sig om sina barns psyken. Det gör inte kinesiska föräldrar, som förutsätter styrka, inte svaghet. Lösningen vid undermåliga resultat är därför att fördöma, straffa och skambelägga barnen, säger hon enligt brittiska Guardian.

Inte oväntat har många kommentarer om boken andats förfäran. Andra har ställt sig frågan om hon verkligen menar allvar. Ytterligare andra hejar på henne och hävdar att det inte är fel att ställa höga krav på barnen, så länge som man visar att man älskar dem. Här är en länk till läsarrecensioner på e-handelssajten Amazon.

Hursomhelst kan man nog ana en viss skräck inför den asiatiska utmaningen. När västvärlden brottas med hackande ekonomier växer den kinesiska så det knakar. Dessutom är deras skolelever bäst i världen, åtminstone i Shanghai, enligt den senaste Pisa-undersökningen. Läs exempelvis Ola Wongs kolumn om skolan i Kina.

Amy Chua tycks vara fast förankrad i den kinesiska modellen, trots att hon är född och uppväxt i USA.