Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Det är galet när man tvingas sms:a barnen att de ska lämna datorn och komma till middagsbordet. Det tycker amerikanskan Susan Maushart, som införde ett halvårslångt it-förbud i sin familj. Nu har hon skrivit en bok om sitt experiment.  The Winter of Our Disconnect: How Three Totally Wired Teenagers (and a Mother Who Slept with Her iPhone) Pulled the Plug on Their Technology and Lived to Tell the Tale, är den uttömmande titeln. Boken kommer på engelska senare i januari men författaren har redan intervjuats av brittiska Guardian.

Med löfte om kontant ersättning fick 52-åriga Maushart sina motvilliga tonåringar med på försöket.  Datorer, tv-apparater, spelkonsoler och mobiltelefoner sattes i karantän under ett halvår.  Målet var att leva familjeliv med gemensamma middagar, sällskapsspel, bio- och restaurangbesök och goda samtal.

Hur gick det då? Jodå, Susan Maushart är nöjd, säger hon till Guardian. Barnen, och även hon själv, anpassade sig. De stod ut med att ha tråkigt, även om tonåringarna ibland ägnade sig åt smygsurfning och liknande aktiviteter hemma hos kompisar. Sonen återknöt kontakten med sin saxofon och började läsa japanska noveller. Äldsta dottern övergick till att sköta sina studier i universitetets bibliotek. Yngsta dottern konstrade inledningsvis men upptäckte med tiden att hennes nattsömn förbättrades.

Ett realistiskt och efterföljansvärt experiment? Nja. Dator och mobiltelefon ingår väl i det närmaste i nutidsmänniskans basbehov. Vardagen skulle bli betydligt krångligare om vi inte hade dessa hjälpmedel. Gymnasieungdomar  sköter en stor del av sitt skolarbete med hjälp av datorn. Skolan förväntar sig att de lämnar in arbete i digital form. Många hushåll, och arbetsplatser, har inte längre fast telefon utan litar helt på mobiltelefoner.

Det fanns säkert de som ifrågasatte nyttan av att elektrifiera hushållen eller lyssna på radio när den tekniken var ny. Det skulle inte förvåna om någon raggig tant i en grå forntid lamenterade över att hennes stenåldersmedmänniskor tog elden i bruk. Varför sitta och dumstirra i en brasa och grilla ekorre och berätta historier när man kan kura ihop sig under en fäll inne i grottan och komma varandra riktigt nära på ett äkta vis? Hur ska det nu gå med släktets fortbestånd?

Redan 2005 skrev Idagsidan om det uppkopplade samhället i artikelserien On eller off. ”Var tredje svensk utan internet hemma” var en av rubrikerna. Annat är det i dag. I den senaste statistiken från Post- och telestyrelsen saknade endast 1 500 hushåll, främst i glesbygden, möjlighet att koppla in bredband år 2009. Törs man gissa vad de tänker i dessa 1 500 hushåll? ”Gärna it-karantän, men först ett rejält bredband”?