Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Den som till äventyrs tror att regnbågsfamiljer är ett modernt västerländskt påfund kan studera äldre familjemönster i Amazonas djungler. Där tillämpades till helt nyligen, multipelt faderskap, enligt en ny studie vid University of Missouri. Antropologen Robert Walker har granskat etnografiska rapporter om 128 samhällen i Amazonas vidsträckta urskogar. I närmare 70 procent av kulturerna kunde barn ha flera pappor.

– Om mamman hade haft sex med flera män ansåg folk att var och en av dessa män åtminstone till viss del var barnets biologiska far. Det var socialt accepterat att barn hade flera fäder och sekundära pappor bidrog ofta till barnens uppfostran, säger Robert Walker.

Och att ha sex med många olika partners var mycket vanligt. Gifta par levde ofta med kvinnans familj, vilket gav både mannen och kvinnan sexuell frihet. I somliga kulturer i Amazonas ansågs det som oartigt om mannen var svartsjuk på sin frus utomäktenskapliga kontakter. Det sågs också som märkligt om man inte hade flera sexuella förhållanden.

Flerfaldiga faderskap i Amazonas är ingen nyhet för forskningen, men det var inte känt att de var så vanliga. Walker har flera hypoteser om fördelarna med sådana arrangemang, bland annat att kvinnor fick tillgång till en större genpool för sina barn och att fler män stödde barnet. En dystrare orsak var de många krigen mellan olika stammar. Kvinnan försäkrade sig om manlig backup för den händelse att hennes man skulle dödas i krig.

Männen i sin tur kunde dra fördelar av systemet med multipappor genom att de bildade formella allianser med de män som de delade fruar med.

Numera är den här 5000-åriga sedvänjan borta sedan de traditionella samhällena slipats ned av kontakten med den västerländska kulturen. Men i ett mejl skriver Robert Walker att många som han intervjuat ute på fältet kan berätta om multipla faderskap i sina mor- och farföräldrars generation.

Här i väst experimenteras numera en hel del med familjemönstren. Regnbågsfamilj och stjärnfamilj är två ord som myntats på sistone, ofta med homosexuell kärlek i fokus. Och, rätt gissat, Idagsidan har skrivit om sådana. Här är ett par länkar: Regnbågspappa i radhuslängan, Queerkids – barn av vår tid.

Fler bloggar