Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

När novemberkylan biter och mörkret letar sig ända in i själen är det idealiskt att dela sina svåra känslor med andra – eller åtminstone lyssna på författare som vet hur man kan hantera sina ”värstakänslor”.

När Idagredaktionen höll Psykologisk salong på Stadsbiblioteket torsdagen den 11 november var Rotundan fylld till brädden. Runt 250–300 personer ville lyssna på psykologen och psykoterapeuten Marta Cullberg Weston och författare, konstnären och zencoachen Inger Edelfeldt.

Som samtalsledare hade jag förmånen att återigen fråga Marta och Inger hur man både kan lära sig hantera svåra känslor och dessutom lära sig något viktigt om sig själv på vägen.

Evenemanget tog avstamp i Idagserien om Avund, vilken i sin tur var inspirerad av Marta Cullberg Westons bok Avund och konkurrens – känslor i vardagen (Natur & kultur). Marta tycker att den livsstilsstress som många känner idag delvis kan härledas till de avundskänslor som följer med att vi hela tiden uppmuntras att konkurrera på alla fronter. Vi ska vara lyckade och lyckliga, helst utan att någon avundas oss. Få når dit …

Hur ska man hantera sin avundsjuka?

– Använd avundskänslorna som en spegel. Fråga dig: Vad kan jag lära mig av det här? Varför känner jag mig underlägsen? Vad värdesätter jag, vad är det jag skulle vilja ha? När man använder avunden som spegel minskar också den skamliga laddning som avund har, svarade Marta Cullberg Weston.

Starka känslor är som ett slags livets GPS-apparater. De styr oss i bästa fall i rätt riktning, stimulerande avund ge oss kraft att bli lika bra som den vi beundrar/avundas. Men risken är också att skam- och skuldkänslor tar överhand, drar ned självförtroendet till botten och dränerar oss på energi.

Marta Cullberg Weston tar upp teman om skam, skuld och dålig självkänsla i flera av sina böcker: Från skam till självrespekt, Lär känna dig själv på djupet och Självkänsla på djupet.

Författaren Inger Edelfeldt blottar alla sina svåra känslor i boken Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor som kom förra hösten. Mest handlar den dock om det lugn hon fann i zencoachning.

I en intervju på idagsidan berättade Inger att hon uppfostrades till rädsla i en familj som inte riktigt orkade med ett oväntat sladdbarn. Hela livet har hon försökt förstå och hantera sina svåra känslor.

I den mycket öppenhjärtiga självbiografiska delen av sin bok berättar hon om hur hon sedan 1980-talet har provat olika former av terapi för att få bukt med sina ”värstakänslor”: stark ilska, skam, skuld, sadistiskt förakt, rädsla, bottenlös sorg, olidlig övergivenhet. Hon provade gruppterapi, gestaltterapi, TM-meditation, röstterapi, kropps­terapi, frigörande dans. Varje metod gav något slags personlig utveckling, menar hon. Kroppsterapi var särskilt givande.

– Det första man gör när man har en barndom som min är att stänga av kroppen för att stänga av känslorna. Jag hade alla möjliga psykosomatiska symtom, till exempel en, av läkare konstaterad, förvärvad skolios som gick bort. Det låter väldigt konstigt, men så var det.

”Hur lång tid tog det att lära sig älska sina svåra känslor, Inger Edelfeldt?” frågade någon i publiken.

– 54 år, svarade Inger med en blinkning.

Zencoachning är inte en terapi, understryker Inger Edelfeldt, utan ett förhållningssätt som kan leda till ett välgörande tillstånd.

– Det som är centralt för mig är att i meditation kan jag välkomna känslan. Bakom svåra känslor hittar man ofta sorg. Det är förlösande att släppa fram den och hitta den lugna platsen bortom den.

Den 20 januari 2011 är det dags för Psykologisk salong på Stadsbiblioteket igen.

Tema: Skilsmässa

Gäst är bl a Idagsidans psykolog Madeleine Gauffin Rahme.

Välkomna!

Fler bloggar