Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Så har hjärnans respons på nyväckt kärlek kartlagts med magnetkamera. Stephanie Ortigue vid universitetet i Syracuse, USA, har sammanställt resultat från flera olika studier där magnetkamera har använts för att spåra vilka områden i hjärnan som går i gång när vi blir förälskade.

Och, surprise surprise, kärlek orsakar febril aktivitet i hjärnans belöningscentrum. Detta till skillnad från mer självutplånande kärlek, som en förälders för sina barn. Belöningscentrum, som egentligen inte är ett avgränsat centrum utan involverar flera hjärndelar, hanterar sådant som lust och andra behagliga upplevelser. Allt som allt tolv områden i hjärnan aktiveras när den erotiska passionen väcks.

Och varför vill forskarna veta det här? Jo, för att bättre förstå och behandla stress och depressioner. ”Genom att identifiera de områden i hjärnan som stimuleras av kärlek kan läkare och terapeuter bättre förstå smärtan hos patienter som är olyckligt kära”, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Andra iakttagelser från studien:

• Det tar 0,2 sekunder att bli kär, eller åtminstone attraherad av en person. Det kom forskarna fram till genom att mäta hjärnaktivitet hos försökspersoner som fick titta på bilder av människor i baddräkt.

• Kärlek stimulerar produktion av proteinet NGF (Nerve Growth Factor).

• Nyförälskelse ger samma eufori som kokain.