Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

När Idagredaktionen gjorde artikelserien Livet på Fejan, om Facebook, fick fyra 15-åringar frågan om de var kompisar med sina föräldrar på Facebook. Två av dem sa ja, två sa nej.

Så här sa Felicia i intervjun med rubriken 15 år och redan veteraner:

– Jag har försökt ta bort dem typ tre gånger, men de säger att det är ett ställe för alla.

Ivar tycker att det är lite jobbigt när mamma vill läsa över axeln.

– Då blir jag arg och tycker inte att hon har med det att göra. Då säger hon att Facebook är allmän plats, men grejen är att jag har vissa inställningar på Facebook så att bara mina vänner kan se vad jag skriver.

Facebook har öppnat möjligheter till ett nytt slags kontroll som inte föräldrar haft tidigare – för de föräldrar som är FB-vänner med sina barn. Som helikoptrar kan morsan och farsan ”hoovra” över sina barns liv genom statusuppdateringar och bilder av vännerna, festerna, kommentarerna.

Förresten hade jag nog också velat ha ett ”mamma-filter” om jag hade haft en cupcake-morsa som killarna i Saturday Night Live-klippet nedan. Fast först kanske jag borde fråga mig varför mina tonårsdöttrar inte vill vara kompis med mig på Facebook …