Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Kärleksakuten, läkarstudenter som talar sex med ungdomar, är en av pristagarna i årets utdelning av Kunskapspriset. Det blev klart i dag, tisdag.

Så här lyder motiveringen: ”för att dessa unga läkarstudenter sprider kunskaper till ungdomar i åldern 13–19 år om kärlek, känslor och sexualitet. Med innovativa metoder lyckas Kärleksakuten påverka ungdomarnas syn på viktiga frågor som relationer, sexualitet, porr, kroppsideal, värderingar, jämställdhet och självbild.”

Kärleksakuten är en frivilligorganisation bestående av cirka 200 läkarstudenter som gör det här jobbet på sin fritid. Den finns på fem ställen i landet och har existerat i elva år. Det är enklare för unga att tala om de här frågorna än för biologiläraren, hävdar studenterna själva. Dessutom blir de bättre läkare. På läkarprogrammet finns det nämligen inte särskilt stort utrymme för övning i att prata om sexualitet på ett självklart och naturligt sätt.

Priset och en summa på 250 000 kronor delas ut av kronprinsessan Victoria på Kunskapsgalan i Stockholm på måndag.