Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Hundar kan vara pessimistiska, påstår engelska forskare, som har undersökt saken. De lät inhysingar på två hem för herrelösa hundar bevisa det påståendet. Slutsatsen var att hundar som blir oroliga när de lämnas ensamma ofta är mer pessimistiska än andra hundar.

Forskarna från universitetet i Bristol placerade en matskål på två alternativa platser i rummet. Antingen innehöll skålen mat och ställdes i ett bestämt hörn, det ”positiva” stället, eller också var den tom och ställdes i ett annat hörn, det ”negativa”. Därefter ställdes skålen på ett helt annat ställe i rummet, ungefär mitt emellan de två hörnen.

– De hundar som snabbt sprang fram till dessa tvetydiga placeringar, som om de väntade sig mat, klassades som optimistiska. Intressant var att dessa hundar visade minst ångestliknande beteenden när de lämnades ensamma en kort stund, kommenterar professor Mike Mendl, som ledde experimentet.

Hans slutsats är att hundar, liksom människor, kan betrakta ett glas med vatten som antingen halvtomt eller halvfullt.

Studien finansierades av brittiska djurskyddsorganisationen RSPCA. Dess företrädare, Samantha Gaines, rekommenderar hundägare att oftare söka hjälp för sina oroliga hundar. Och det gör nog många i ganska hög utsträckning. Redan 2006 skrev Idag om hur sällskapsdjuren får allt mer omsorg och dessutom rentav förmänskligas. Ett uttryck för det är väl att hundar numera sällan heter Karo eller Fido, utan snarare Olle eller Maja. Och att det finns likheter – och för all del även skillnader – mellan djur och människa skrev vi om i serien Apan i dig.