Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

– Folk är ofta nyfikna på andra människors sexliv. Vi har svaren, konstaterar Debby Herbenick, en av forskarna bakom en av USA:s största sexstudier, som presenterades häromdagen.

Ingen invänder väl mot det påståendet och här är länken till svaren.

Det ska genast sägas att själva studien, National Survey of Sexual Health and Behavior (NSSHB), inte är särskilt sexig, i ordets mer sinnliga mening. Du kommer till en startsida där du, efter att ha svarat på några frågor, har möjlighet att ladda ned hela studien om totalt 140 sidor vetenskaplig prosa. Men ge inte upp, om du verkligen vill veta vad amerikanerna har för sig i sängen – och på andra ställen, ska tilläggas – finns det gott om detaljer.

Här är några av de mer generella resultaten:

• Över 40 olika slag av sexuella aktiviteter rapporteras av de intervjuade.

• 85 procent av männen hävdar att deras partner fick orgasm vid det senaste sexuella mötet. Men bara 64 procent av kvinnorna rapporterar att de verkligen upplevde orgasm. Forskarna konstaterar torrt att skillnaden är för stor för att hänföras till manlig homosexualitet. Resultatet väcker liv i den eviga frågan om huruvida kvinnor fejkar orgasm och om män kan genomskåda bluffen.

• Män får oftast orgasm vid vaginalt samlag medan kvinnor oftast uppnår detsamma när sexakten varieras och inbegriper oralsex.

• 7 procent av vuxna kvinnor och 8 procent av vuxna män betecknar sig som homo- eller bisexuella. En betydligt större andel hade ändå vid ett eller flera tillfällen haft sex med någon av samma kön.

• För första gången har även ungdomar från 14 år tillfrågats om sina sexvanor. Och de visar sig vara mycket duktiga på att använda kondom. 80 procent av pojkarna uppgav att de använt kondom senast de haft sex.

• Vuxna kondomanvändare hävdar att de får samma njutning med kondom som med utan.

Den sista punkten är intressant då kondomen ofta pekas ut som en avtändande persedel. Krångel med gummit kan få blodet att svalna. Läs exempelvis den här Idagintervjun med Manne Forssberg, som skrivit boken Kukbruk.