Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Medelålderskrisen inträffar allt tidigare i livet, enligt en brittisk undersökning. Det sägs bero på att det mesta tjockar ihop sig vid 30 nånting då folk till slut skaffar barn, samtidigt som karriären ska vårdas. Resultat: många känner sig utarbetade redan innan de nått 40-strecket.

Men lugn: kolumnisten John Crace på The Guardian har utarbetat ett program i tio steg om hur du möter medelålderns prövningar.

Here goes:

1. Tänk på alternativet. Du är ju fortfarande vid liv.

2. Förutsätt inte att varje hostning är lungcancer. Så fort du övertygats om att du inte har en viss dödlig sjukdom hittar du en ny på Wikipedia.

3. Var inte otrogen.

4. Oroa dig inte tvångsmässigt för jobbet.

5. Om du funderar på psykoterapi, välj inte psykoanalys, det slutar med att du går fyra gånger i veckan, du blir ruinerad av avgifterna och du hamnar ändå på hispan.

6. Överför inte dina neuroser på barnen. Inse att de inte blir fotbollsproffs eller konsertpianister. Och orsaken är du och dina begränsade talanger. Acceptera det och dem.

7. Köp inte mitt-i-livet-leksaker. En överviktig gubbe på racercykel är bara komiskt och förr eller senare hamnar du på akuten, där läkarna har svårt att hålla sig för skratt.

8. Stäng av din Blackberry (avancerad mobiltelefon).

9. Gå ut med din partner eller dina kompisar minst en gång i veckan.

10. Det blir bättre. Medelålderskrisen går över. Tyvärr ersätts den nya kriser senare i livet.

Till punkt 10 kan man möjligen tillägga att det finns även kriser för yngre, till exempel kvartslivskrisen, som Idagsidan skrev om för några år sedan.