Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Endast ett fåtal personer har hittills sett roboten dansa, men den påstås framföra balettstycket Den döende svanen så vackert att åskådarna faller i gråt. Om du ska till bokmässan i Göteborg, som inleds på torsdag, kan du själv avgöra den saken. Där blir det nämligen världspremiär för svanroboten som konstruerats vid Mälardalens högskola.

– Vi vill utforska var gränsen går för vad en robot kan göra, vilka mänskliga uttryck den kan ta sig och hur det påverkar människors upplevelse av roboten när den finns med i konsten och dansen, säger Lars Asplund, professor i datavetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås.

Roboten är en vidareutveckling av en konstruktion av studenten Alexander Larsson. Koreografen Åsa Unander-Scharin har lärt roboten alla rörelser, som den nu sparat i sitt minne.

I mitt minne rinner det upp ett antal filmrobotar som knipit människohjärtan, R2-D2, C-3PO (båda i Star Wars) och Wall-E, för att nämna några. Sonys robothund Aibo lyckas charma omgivningen på riktigt.

Varför dessa varma känslor för en samling plåt och elektronik? Är det våra spegelneuroner?

Nåja, nu återstår det att se om maskinen håller vad människorna bakom den har lovat. Vi som inte ska till bokmässan kan säkert med tiden få se den på Youtube.