Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Vintage är hur trendigt som helst, men ingen vill ändå ha gamla fungerande grejer. Det ska vara Ljust & Fräscht i ett svenskt hem på 10-talet. Hellre låna hundra tusen än köpa gamla grejer för en spottstyver tänker den generation som ”sätter bo” idag, verkar det som.

Tanken slår mig medan jag tömmer lägenheten jag vuxit upp i. Nyss var detta ett hem, nu är det bara är skit som ska till tippen. De unga barnfamiljerna som tar över funkislägenheterna i Malmös ”Käppastan”, kvarteret nära Ribersborgsstranden som nu allt oftare kallas ”Nappastan”, kan bara tänka sig att plocka ut några balla detaljer som gamlingarna lämnar efter sig.

Några prylar med namn får godkänt eftersom de kan krydda minimalismen och minska ”Mio-katalogfaktorn”. Lamino och Lilla Åland för godkänt, lite Gustavsbergsporslin och ett par Stringhyllor likaså. Soffa och fåtölj får underkänt, resten likaså.

En kollega ringde Erikshjälpen för att skänka sängar som bara var några år gamla. Men nej för stoppmöbler är det totalstopp i andrahandssvängen.

Lägenheten som blir till musik i kortfilmen ”Music for one apartment and six drummers” ligger ett stenkast från mitt barndomshem. Nyskapande musik byggd av ett retro-möblemang. Missa inte Six Drummers, deras nya långfilm Sound of Noise har premiär efter jul.

Sound of Noise fick mycket beröm när den visades på filmfestivalen i Cannes. Den svenska premiären är planerad till den 29 december.

Här är ett litet utdrag: