Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Tre pund i veckan är värdet av ett äktenskap, i alla fall om David Cameron får bestämma. Det är så mycket den brittiske premiärministern vill lätta på skatten för gifta personer. En anledning är att konservativa Tories anser att det är bättre för barn att ha gifta föräldrar.

Debattvågorna i Storbritannien går höga. Ska man muta folk att gifta sig eller förbli gifta med tre pund i veckan? Lever barn till gifta föräldrar tryggare? Knappast enligt en ny studie.

Kampanjen Don’t judge my family uppmanar britter att protestera och göra det klart att gifta föräldrar inte är bättre föräldrar än andra. Ungefär 30 procent av barnen i Storbritannien föds utom äktenskapet – men av föräldrar som bor tillsammans.

Labours Harriet Harman kallar förslaget för en viktoriansk fingervisning. Även liberaldemokraten Nick Clegg sågar förslaget och påpekar att en skattelättnad för gifta hör till det förgångna, till ”the Edwardian age”.

Frågan är om äktenskapet är den springande punkten för huruvida föräldrar kommer att separera eller inte. En jämförelse mellan Sverige och USA kanske kan ge en vink:

Barn till gifta föräldrar i USA löper nämligen högre risk att se sina föräldrar separera än vad svenska barn till ogifta föräldrar gör, enligt boken ”The Marriage-Go-Round: The State of Marriage and the Family in America Today” som Hara Estroff Marano skriver om i Psychology Today.