Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Medan vi väntar på att den svenske sluggern ska fortsätta skrälla på gruset i Paris kan vi kontemplera över tennisens psykologiska sidor.

För dig som har tid är det bara att läsa klassikern från 1974” The Inner Game of Tennis: The Classic Guide to the Mental Side of Peak Performance”. Det går att läsa den direkt på nätet. Tekniskt har tennisspelandet förändrats mycket sedan 1970-talet, men de mentala sidorna hos tennisspelaren är sig nog ganska lika. Boken handlar om hur man bygger upp ”a quiet mind”, en förmåga att bli fullkomligt fokuserad, i denna individuella sport. Gissningsvis är det väl just detta som Söderling är så bra på när han kopplar bort responsen från den negativa publiken i Paris och bara fokuserar på motståndaren och spelet.

Annars är väl den bästa tennisboken utan tvekan I huvudet på John McEnroe av Tim Adams. Vi som stängde in oss framför tv:n på Björn Borg vs John McEnroe-tiden gläds både åt beskrivningen av den temperamentsfulla ynglingen och den av tidsandan.

Den som vill gå ännu ett steg längre i att själv vässa sin forehand eller bättra på sin serve genom mental träning kan möjligen ha användning för boken Skjut inte hunden av Karen Pryor. Det är en illa översatt bok som till stora delar handlar om så kallad klickerträning av hundar, men den är också en grundläggande introduktion till all slags beteendeträning. Enligt författaren fungerar tekniken utmärkt även för tennisspelare som vill bli bättre. Det gäller nog inte Söderling och McEnroe, men kanske dig och mig?