Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Bara i Sverige finns det 3,5 miljoner Facebook-konton. I världen räknar man med att runt en halv miljard människor använder Facebook. Men i dag kan det bli färre. Det är nämligen Quit Facebook-day.

I går skrev Sydsvenskan om den lilla men högljudda rörelse som vi få oss Facebook-användare få oss att inse hur mycket vi delar med oss till detta privata företag. Få av oss reflekterar över detta. Än färre protesterar. Tvärtom lägger vi allt större delar av våra privata och professionella liv i företaget Facebooks famn.

För den som känner att det är dags att lämna Fejan, Ansiktsboken, FB eller vilket namn detta kära barn har för dig är det bara att skriva in ”delete” i Google-sökningen så levererar Wikihow en detaljerad förklaring på hur man lämnar Facebook för gott.

Men även om så många som 100 000 skulle följa anvisningarna och checka ut från Facebook så är det inte mer än lite spott i havet. De flesta av oss har nog svårt att avstå från tjusningen med de nätverk vi håller på att bygga upp – åtminstone tills det kommer något bättre alternativ.

Vi på idagredaktionen tillhör dem som gläds åt nätverksbyggandet på vår Fejan-sida. Många av fansen har redan gett oss nya insikter. Fler är att vänta, hoppas vi. Tillsammans ska vi utveckla journalistiken.

Hur kan det komma sig att det är så lätt att hitta instruktioner att lämna Facebook? Jo, Google-folket gillar inte Facebook, konstaterar Sydsvenskan-journalisten Andreas Ekström i sin bok Google-koden. När du är på Fejan så googlar du ju inte. Vi tillbringar allt längre tid med att chatta, skicka meddanden, visa bilder, kolla nyhetsklipp på Facebook – ett hot mot Google som vill att vi hela tiden ska röra oss från punkt till punkt på nätet.