Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Facebook har lärt oss att ständigt svara på frågan:

”What’s on your mind?”

Nu kommer nästa fråga – som kräver svar i bild:

”What’s on your plate?”

En växande nättrend, åtminstone i USA, är nämligen att plåta allt man äter och lägga ut bilderna på nätet.

Antalet bilder som taggats med ordet ”food” på bildsajten Flickr har ökat tusenfalt till mer än sex miljoner de senaste två åren. En av de största och mest aktiva Flickr-grupperna är ”I ate this”, skriver New York Times.

Jag utgår från att Julie Powell som lagade sig igenom Julia Childs alla recept skulle ha plåtat varenda rätt om hon gjort sin berömda blogg i dag.

Den enda gången jag sett någon som plåtat sin tallrik var på den hajpade restaurangen The Grocery i Brooklyn för några år sen. Mannen hade riggat ett ministativ och en strålkastare. Han tog god tid på sig för att få till bilden medan maten kallnade.

Kanske var det matkritikern Tucker Shaw. Han plåtade nämligen precis allt han åt år 2004 och gjorde en bok av projektet: “Everything I Ate: A Year in the Life of My Mouth.”

En kvinna som kämpar med konflikten mellan att njuta av maten och att få till en bra bild av den är Nora Leah. Hon har noterat att detta ständiga plåtande har lett till att hon i allt större utsträckning vill äta mat som gör sig på bild. Kanske är det även så att hennes många bloggläsare kräver allt mer spännande bilder?

En man, Mr Garcia, berättar i New York Times-artikeln, att hans matbilder hjälper honom att hålla sig smal:

“It’s definitely part of my neuroticism about trying to keep thin,” he said. “It keeps you accountable because you don’t want to have to see that you ate an entire jar of peanut butter.”

En psykiater uttalar sig i artikeln och säger att behovet att fotografera precis allt man äter kan bli patologiskt om man har tendens till OCD, Obsessive Compulsive Disorder, ett tvångsmässigt beteende.

Plåtar du också det du äter?

Mejla till idag@svd.se och berätta.