Annons

Idagbloggen

Anna Lagerblad

Anna Lagerblad

”Tjena Kryddan!” Hur många gånger har jag inte mötts av den kommentaren – och ett stort flin – när jag visat upp min legitimation med efternamnet ”Lagerblad”.

Oavsett var det sker; i videobutiken, på Systembolaget eller på bensinmacken, verkar personen på andra sidan disken tro att det är första gången som någon gör denna innovativa – och oerhört vitsiga – association. Det är det inte.

Kopplingen mellan mitt efternamn och den mustiga smaksättaren Lagerblad har hamrats in av putslustiga försäljare under årtionden. Men trots det kan jag inte säga att det gett någon större utdelning i köket när jag ska försöka få till den rätta balansen i grytan.

Nej, varför skulle det, undrar ni kanske? Jo, en amerikansk psykologiprofessor, Lewis Lipsitt, har under många år samlat på sig tusentals exempel på namn som matchar bärarens sysselsättning, talang eller intresse.

I samlingen finns bland annat Dr Fish, som grundande The Oceanographic Institute i Rhode Island. Bland de första kollegorna Mr Fish anställde fanns Mr Seaman och en kvinna med förnamnet Saila, berättar tidningen Psychology Today i sitt senaste nummer.

Andra exempel är Mr Rolls som var chef inom American Automobile Association, Mrs Record som hade en musikaffär i Dallas, Dr Cheek som var hudspecialist och zoologerna Lionel Tiger och Robin Fox som träffades på London Zoo och skrev en bok tillsammans om djurens beteenden.

Så hur förklarar man detta? Professor Lipsitt medger att det kan handla om ren slump och att han uppmärksammat de här personerna eftersom han är särskilt intresserad av kopplingen mellan namn och sysselsättning.

Men det kan också vara så att ett barn, som exempelvis heter Fish i efternamn, på grund av detta blir mer uppmärksam när läraren berättar om livet under ytan. Han eller hon snappar därför upp lite mer fiskkunskap än klasskompisarna, som bara är måttligt intresserade av iktyologi (vetenskapen om fiskar). Och den som skaffat sig viss kunskap om ett ämne, blir ofta intresserad och vill lära sig mer. Till slut kanske man till och med blir chef för ett oceanografiskt institut.

Och något ligger det kanske i det. Så är det måhända inte bara slump och välutvecklad reporternäsa som gjort att min kollega här på Idagredaktionen, Maria Carling, var den som tog begreppet ”curling-förälder till Sverige…

Läs mer om namns betydelse i Idagserien Du är vad du heter