Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

I går blev det klart att den brittiska kiropraktorföreningen BCA drar tillbaka sin stämningsansökan mot vetenskapsjournalisten Simon Singh. Han blev stämd för att ha förtalat kiropraktorerna i en krönika i The Guardian i april 2008, i vilken han ifrågasatte att brittiska kiropraktorer behandlar barn med astma och kolik eftersom det inte finns vetenskapliga bevis för att sådan behandling hjälper mot de sjukdomarna.

På grund av utformningen av de brittiska förtalslagarna har Simon Singh förlorat tidigare i processen. Rättegångskostnaderna som han måste betala är uppe i runt 20 000 pund.

På Simon Singhs hemsida finns det en länk till ett upprop mot de brittiska förtalslagarna. Många vetenskapsmän, journalister och andra har protesterat mot lagarna som de anser hota yttrandefrihet och debatt. En rättegång i ett förtalsmål kan kosta över en miljon pund. Simon Singh har själv sagt att han skulle sluta skriva om han förlorade det här målet.

Simon Singhs senaste bok Trick or treatment, som är en genomgång av de vetenskapliga bevis som finns för olika alternativa behandlingsmetoder, finns på svenska och heter Salvekvick och kvacksalveri. Läs Idagsidans intervju med Simon Singh och hans medförfattare här.

Simon Singh är fil dr i fysik och har även skrivit böckerna Big Bang, Fermats gåta och Kodboken.