Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

En av våra engagerade läsare, PeO, mejlade oss efter att ha följt artikelserien Nya hjärnvägar. Han hade funderat över hur barnens idrottande lätt leder till stor godis- och skräpmatskonsumtion.

Många barn och ungdomar ägnar sig åt idrott flera gånger i veckan. Att träna 2-4 gånger i veckan och ha matcher på helgerna är inte ovanligt. Barn som växer fort och idrottar mycket behöver äta rejält. Vilket utbud möts de av? Kiosker med korv eller hamburgare, godis och läsk. Bättre alternativ i kiosken? Glöm det!

Visst laddar många föräldrar barnens matsäckar fulla med nyttigheter, men vi är inte alla fullkomliga. Nog vore det en bra hjälp att få in bättre matval i idrottshallarna? Att bra käk och bra sportprestationer hänger ihop vet åtminstone alla elitidrottare.

Så här skriver PeO som är kritisk till kioskägarna: Vi vuxna köper rejäla mängder – ”barnen har ju trots allt idrottat och kan ju få äta lite extra idag” – barnen blir glada, får en kick – allt upplevs därmed egentligen ganska ”nyttigt”. Så mycket forskning, artiklar, fakta och så leder vi barnen rakt in i en värld där vi skapar olyckliga vanor redan när de i barnaåren skall bli fysiskt välmående och hitta roliga vanor.Till råga på allt, vi gör det i idrottshallen.

Det är djupt mänskligt att rationalisera sitt beteende. I Times-artikeln ”Why exercise won’t make you thin” får vi förklaringen på varför träning inte gör oss smalare. Det hänger ihop med vad PeO skriver nämligen. Om vi har tränat så unnar vi oss gärna något gott och ofta något onyttigt. Det kan säkert ha sina poänger med dubbla belöningar, men det leder onekligen till besvikelse för den som vill minska vikt – eller ge sina barn goda vanor för resten av livet.