Annons

Idagbloggen

Anders Haag

Anders Haag

I dag är det premiär på den lilla Stockholmsbiografen Zita för en film med en mycket lång titel: Your mind is bigger than all the supermarkets in the world. Some guidance for a lost westerner.

Jag vet inte ens om man kan kalla den en film. Filmens innehåll är ett pågående samtal mellan dokumentärfilmaren Cecilia Neant Falk, som befinner sig i en livskris, och den buddhistiske lankesiske läraren Upul Nishanta Gamage. Cecilia ställer frågor om livets mening, sinnets splittring och rastlöshet, om tid, minnet, våld, föräldraskap och arbete. Upul svarar stillsamt och djuplodande utifrån sitt buddhistiska perspektiv.

Samtalet är indelat i olika kapitel, och varje kapitel illustreras med en rörlig stillbild. Kameran är riktad mot en träddunge, mot ett storslaget landskap och så vidare. Träden rör sig i vinden, molnen rör sig över landskapet och kastar skuggor. I övrigt händer ingenting, förutom att samtalet flyter på.

Ändå skulle jag vilja säga att filmen är sevärd, eller snarare hörvärd. Upul Nishanta Gamage svar på Cecilia Neant Falks viktiga frågor är jordnära, lite ödmjukt trevande, men samtidigt givande. De berör, och kan mycket väl förändra ens synsätt på sin egen existens här på jorden. Hur lever jag egentligen mitt liv, och varför?