Annons

Idagbloggen

Anders Haag

Anders Haag

Sverige. ett land med en mycket annorlunda kultur. Här tror få på Gud – om man nu vågar ställa den frågan – och få går till kyrkor, moskéer, synagogor eller tempel. Är man religiös har man oftast sin egen privata uppfattning och man talar inte gärna om den.

Om detta skrev jag i inledningsartikeln på Idagsidans nya serie Guds återkomst.

I den stora mejlskörden jag fått som en respons på serien och på vår läsarfråga ”vad är Gud för dig” hittar jag ett brev från frilansjournalisten Gudrun (!) Renberg. Hon uppskattar serien men länkar också till sin egen blogg.

Från sin nuvarande utsiktsplats, Senegal, skriver hon om hur alla i Senegal, och hon menar alla, talar om Gud, sjunger om Gud, och hänvisar till Gud i var och varannan mening. Tror man inte på Gud ses man som väldigt konstig.

Gudrun Renberg reflekterar över hur det skulle vara om detta kulturklimat rådde i Sverige. Om man hörde karismatisk musik och lovsång i vart och var annat gatuhörn. Hur skulle det kännas? På sin plats, i sitt eget sammanhang (i Senegal) kan Gudrun uppleva det som charmigt. Men hon bävar för tanken att atmosfären vore likadan i svenska städer och byar. Läs hennes blogg. Den ger svindlande perspektiv.