Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Lenny Asp har läst artikeln om betydelsen av när på året man är född för att nå framgång i idrott och dessutom gjort lite statistik över ishockeyspelare i pågående OS. I natt, under i OS-hockeyns periodpauser, kollade han upp trupperna i Kanadas och Tjeckiens herrlag och kom fram till det alls inte fanns någon övervikt för spelare som är födda tidigt på året. Nej, kvartal 3 dominerade med 30 procent av spelarna och kvartal 1 hade bara 15 procent.

Betyder det att hypoteserna om så kallad relative age effect inte stämmer? Nja. Det får framtida forskning bena ut, men det kanske är som professor Tomas Peterson säger i artikeln:

– Det fåtal sent födda som envist klarar sig kvar i ungdoms­lagen tills de vuxit ikapp har förmodligen stenhårt psyke och riktiga vinnarskallar.

Lenny Asp förefaller ha en sådan vinnarskalle. Han är född i december och var dessutom liten för sin ålder, skriver han i ett mejl. Redan i skolan spelade han fotboll med de äldre killarna.

”Likaså kommer jag ihåg när jag som liten 15-åring började spela i juniorlaget i ishockey i Hanviken där de äldsta spelarna var 20 år med mustascher, nästan fullt vuxna och spelade med A-laget i div 2. Jag blev så småningom allsvensk fotbollsspelare men egentligen var jag nog bättre som hockeyspelare i 17–18-årsåldern, trots eller tack vare den tuffa skola det var att kämpa med och mot så mycket äldre och större spelare.”