Annons

Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

I måndags intervjuade Idagsidan Yvonne Bezerra de Mello. Hon har utvecklat en pedagogisk metod för slumstädernas barn i Rio de Janeiro, Brasilien. Många gånger är eleverna så skräckslagna och traumatiserade av upplevelser av våld, droger och misär att de får svårt att lära sig saker och att minnas. Yvonnes metod bryter ned de blockeringarna.

Hon har ett förflutet här i Sverige, med jobb, barn och barnbarn. Det var en av anledningarna till att SvD:s reporter Håkan Forsberg kunde träffa henne i Stockholm för ett samtal om hennes metod och om hennes arbetsförhållanden som är fullständigt livsfarliga; skolan som hon byggt upp i en av Rios favelor ligger precis i skottlinjen mellan två rivaliserande knarkligors territorier.

Men trots den riskfyllda vardagen har Yvonne Bezerra aldrig blivit påhoppad – inte förrän nu under sitt senaste besök i Sverige. Det hände för några dagar sedan när hon gick inpå Alviks t-banestation. Eftersom det regnade hade Yvonne lagt sin sjal över huvudet. Bakom henne i rulltrappan stod en yngre man, blond, välklädd och varken full eller drogpåverkad. Han började trakassera henne, säga att hon borde åka tillbaka till Palestina, att Sverige är ett land för svenskar. Väl uppe knuffade han till henne så att hon nästan ramlade på golvet.

Yvonne steg ombord på t-banetåget, med mannen strax efter sig. Där fortsatte
han att skrika fula ord, kallade henne ”smutsiga utländska hora”. Eftersom
Yvonne talar svenska gav hon svar på tal – vilket gjorde honom ännu argare.

– Han var en rasist och jag sa det till honom. Men ingen i vagnen hjälpte
mig eller sade någonting, berättar Yvonne för Håkan Forsberg.

– Du vet, svenskar tycker inte om att blanda sig i. Men jag fick höra att
sådana saker händer ofta numera, på många håll i Sverige. Synd.

Det är första gången som Yvonne råkat ut för något liknande i Sverige – och då har hon som sagt ändå bott här.

– Men det händer överallt, i Sverige, i Tyskland och i andra länder i
Europa. Problemet är att om vi inte bekämpar rasismen så kommer den att öka, säger Yvonne, som lyckades bli av med mannen genom att byta vagn.

Det är bara att instämma i Håkan Forsbergs reflektion: ”Det är minst sagt ironiskt att hon kan gå fritt i en av Rios farligaste slumstäder, men inte åka t-bana i Stockholm utan att bli påhoppad.”