Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

När danska Anne Sophia Hermansen skrev en krönika i dagstidningen Berlingske Tidende om ”drengerøve”, ansvarslösa män mellan 30 och 40, bröt det ut en våldsam debatt i danska medier om jämställdhet, könsroller och singelliv på olika villkor.

”Drengerøve” är män i 30-årsåldern som blir pappor, men hellre fortsätter att spela Playstation-spel än byter blöjor. Danmark är fullt av dem, enligt Anna Sophia. Själv vill hon dock inte kalla sig bitterfitta (bitterfisse) utan hellre glitterfitta (glitterfisse).

Hennes första krönika fick 2 500 kommentarer och tv, radio och tidningar följde upp. Nu fortsätter hon att skriva krönikor i BT under rubriken ”En karriärkvinnas bekännelser”.
Anne Sophia Hermansen tigger om mothugg. Utan att blinka delar hon upp män i två kategorier: pudelmän och babianmän.

Så här skriver hon om sin erfarenhet av ”drengerøve” (i Sydsvenskans översättning av artikeln):

”När vi möter honom är han antingen en mentalt väluppfostrad hon-man som bär lyckoarmband och tjänstvilligt står redo att massera dina fötter i terapeutiska oljor, eller så är han en riktig han-man, utan öron, med ett ego stort som Asien och karriärplaner som lämnar dig som arbetsänka/funktionellt ensamstående mamma.”

Det är en annan nivå på bitterfitta-diskussionen i Danmark …