Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Säg mig hur ofta du äter din sedan länge uppskattade favoritmat och jag ska säga dig vilken livsfas du befinner dig i. Så kan man tolka en amerikansk undersökning av matvanor och livsval.

I tider av förändringar i våra personliga liv – exempelvis nytt jobb, ny bostadsort, nya relationer – tycks vi vara öppna för nyheter på flera områden, inte minst mat, är slutsatsen undersökningen, som gjordes vid University of South Carolina.

Forskarna lät en testgrupp välja mellan två fabrikat av potatischips: ett välkänt amerikanskt och ett för amerikaner okänt brittiskt med smaker som camembert och plommon. Deltagare med stora förändringar i sina liv valde de brittiska chipsen, vilket indikerar att större förändringar i livet är lämpliga tillfällen att byta personliga vanor, enligt professor Stacy Wood som ledde testet.

Resultatet överraskade henne:

– De flesta av oss kan nämna vår favoritmat. Och vi tror att vi är mer benägna att välja dessa i tider av stress och förändringar. Men vi väljer gamla favoriter vid de rakt motsatta förhållandena.

Vid ett inledande försök trodde testpersonerna att andra människor väljer trygg och välkänd favoritmat när de har oroligt omkring sig. Men vid försöket med chipsen och, får man förmoda, med andra testpersoner blev resultatet det motsatta. Det vill säga:

• Lugn och trygg livsfas kombineras med invand favoritmat.

• Föränderlig livssituation åtföljs av nya och utmanande maträtter.Wood kallar det för ”the comfort food fallacy”, vilket på svenska blir något i stil med favoritmatsfelslutet. Och hon hävdar att resultatet har bäring även på andra områden, som val av musik och film.

– Många människor anser att de inte ska pröva för mycket nytt på samma gång. Exempelvis kan de tro att det inte är bra att sätta igång med nya motionsformer när de samtidigt genomgår stora förändringar. Den här studien pekar på att dessa perioder är ideala för att göra önskvärda kursändringar, just därför att vi då är mer öppna för nya möjligheter, säger Stacy Wood i ett pressmeddelande.

Just nu känner jag mig sugen på kaffe. Det har jag gjort så gott som varje morgon i hela mitt vuxna liv. Betyder det att mitt liv varit händelselöst? Nja, skulle inte tro det. Skulle snarare tro att kaffe, liksom te och frukostvanor överhuvudtaget är svåra att rubba. Vi orkar helt enkelt inte med något nytt vid den tiden på dygnet.