Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Ännu en fobi, skrattfobi, har identifierats av
schweiziska forskare. Personer med skrattfobi uppfattar andras skratt som
aggressivt eller hånfullt även om skrattaren inte hade den avsikten. Det
vetenskapliga namnet är gelotofobi och har inget med italiensk glass att göra,
utan är skapat från det grekiska ordet för skratt, gelos.

Forskarna vid
universitetet i Zürich har undersökt över 23 000 personer i 73 länder och
kommit fram till att mellan 2 och 30 procent av dessa i någon mån har
skrattfobi, skriver sciencenews.org. Det stora spannet visar att denna fobi är ojämnt fördelad över världen. Däremot redovisas inte totalsiffror på nationsnivå.

Utmärkande för en gelotofob är att han eller hon inte kan särskilja lekfullt skoj från rena förlöjligandet. Personer med denna fobi uppger i lika hög grad som andra människor att de råkat ut för att bli skrattade åt. Men när förtreten rinner av ganska snabbt för de flesta känner gelotofoberna stor skam som dessutom kan förfölja dem över lång tid.

– De förefaller ha svårt för att tolka humor rätt, säger psykologen Williblad Ruch, en av forskarna.

Listan med fobier börjar bli ganska lång, se exempelvis Wikipedias sammanställning. Där nämns bland andra aikmofobi (rädsla för knivar), Paraskevithekatriafobi (rädsla för fredag den 13), ailurofobi (katter), bibliofobi (böcker) och fobofobi(!), det vill säga rädsla för fobier. Däremot finns inte gelotofobi på listan – ännu.

Nu skulle jag kunna göra mig lustig över det ivriga diagnosticerandet av mänskliga skavanker, men jag avstår. Fobier är inget att skratta åt, särskilt inte gelotofobi – det vore som att strö salt i såret.

För övrigt rekommenderar jag Idagsidans artikelserie om de mer välgörande effekterna av skratt och humor. Humor på allvar heter den.