Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Var tionde chef har blivit kontaktad av anhöriga som vill reda ut barnens konflikter eller diskutera lön, enligt en undersökning som företaget Synova gjort på uppdrag av tidningen Chef.

Nästan sju av tio chefer har blivit kontaktade av föräldrar för att försöka fixa jobb eller praktikplats åt sitt barn.

Nio procent av cheferna har varit med om att den jobbsökande har med sig en förälder till intervjun.

Ungdomar ringer allt oftare till sina föräldrar för att få råd om olika beslut. Amerikanerna är bekymrade över hur föräldrarna surrar över sina barn som helikoptrar. I en tidigare SvD-intervju kallade den amerikanska författaren till boken A nation of wimps, Hara Estroff Marano, mobiltelefonen för en elektronisk fotboja.

Tidningen Chef föreslår lösningen FF, föräldrafritt, på jobbet. Men med en brant stigande arbetslöshet som skjuter i höjden parallellt med stora ungdomskullar som ska ut på arbetsmarknaden lär föräldrasamtal till cheferna öka snabbt.

Fenomenet är inte nytt. Nepotism är en gammal form för att ge barnen en bra start i livet, icke minst använd i mer besuttna kretsar.

För mig, som introducerade begreppet curlingföräldrar i januari år 2004 efter att ha nosat upp en dansk diskussion om barnuppfostran, är det fascinerande hur slitstark denna metafor är. Och hur vi föräldrar (jo, jag är definitivt en av dem) idogt fortsätter att sopa isen blank åt våra barn …