Annons

Idagbloggen

Anna Asker

Anna Asker

Ska vi skilja oss eller inte? Det är en fråga minst 19 500 svenska par går och funderar på. Det var i alla fall så många som skiljde sig förra året. Till det kommer samboparen. Ungefär 50 000 barn i Sverige är med om en skilsmässa varje år.

En bok att läsa för föräldrar som går och funderar är ”Skiljas – barnen berättar” av Sophie Arnö, utgiven av Rädda Barnen.
Den bygger på mejlväxling från 700 barn och ungdomar mellan 6 och 18 år via Rädda Barnens internetsajt www.skiljas.rb.se
Fyra legitimerade psykologer svarade på barnens mejl under de två åren som mejlmottagningen var öppen.

Här har barnen skrivit öppet om sina tankar och känslor, många gånger om sådant de inte vågat tala med sina föräldrar om. Det vanligaste temat var bråk, följt av boende och hur det är när mamma eller pappa träffar en ny partner. Berättelserna varvas med råd om vad som är viktigt att tänka på som förälder vid en skilsmässa.

”Att aldrig få uppleva lyckliga föräldrar som lever i harmoni, som kan komma på födelsedagar, släktträffar och studenter tillsammans. Det känns hårt. Mina föräldrar kommer aldrig att vara lyckliga tillsammans, vi kommer aldrig att vara en lycklig familj. Det känns orättvist.”
Lova, 14 år

”Jag säger aldrig någonting om att jag saknar pappa. Då kanske mamma skulle bli ledsen. Men på kvällarna tänker jag. Ibland känns det som om jag ska explodera. Det är min hemliga sorg.”
Carola 12

”Det största problemet med mina föräldrars skilsmässa är att de tänker så mycket på sig själva. Jag som är barn kommer ofta i andra hand. Det ska vara tvärtom.”
Ella, 12

”Mina föräldrar skildes förra sommaren tror jag att det var. Mitt självförtroende har sjunkit väldigt sedan dess. Jag vet liksom knappt vem jag är längre… Jag är väl som de flesta andra i skolan och så men det är som att bära runt på en stor sten ibland. Och jag orkar inte.”
Niklas, 12

”Jag hatar att bli kallad för skilsmässobarn. Jag är ett vanligt barn, vars föräldrar har skilt sig.”
Tove, 17