Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Dags för lite evolutionsteori igen. Och än en gång är det forskningsrön om att vi människor är mer styrda av evolutionen än vad vi tror.
Kvinnors intresse för en romantisk relation är svårare att avläsa än mäns. Det blev slutsatsen av ett experiment vid Indiana University i USA. 28 kvinnor och 26 män tittade på inspelningar från så kallade speed dates, arrangemang där deltagarna i snabb följd träffar flera tänkbara partners. De som tittade på filmerna kunde snabbt avgöra om en man var intresserad av en kvinna, trots att alla på filmen talade tyska. Däremot tog de flesta fel på kvinnans avsikter i vart femte fall. Betraktarna, män som kvinnor, trodde att kvinnorna på filmen var intresserade av en romans när de i själva verket bara var artigt vänliga.
– De mest svårtolkade kvinnorna blev missuppfattade i långt större utsträckning än de mest svårtolkade männen, säger forskaren Skyler Place.

Han hävdar att evolutionsteorin förutsäger en viss blyghet eller till och med försåtlighet hos kvinnor, som riskerar att betala ett högre pris än män om de skulle bli övergivna. Det är ju kvinnorna som blir gravida.
– Kvinnor har en mycket god anledning att få män att öppna sig och tala uppriktigt, för att på så sätt skapa sig en god uppfattning om mannen är en bra partner på lång sikt, säger Skyler Place.

Källa: eurekalert.org