Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Få saker kan skapa sådan upprördhet som dålig hygien, nu senast i ett storkök i Göteborg. En hektoliter eller så med kokta makaroner hamnade på golvet, östes upp i kantiner och kördes ut till hungriga skolbarn, enligt uppgift. Själva ösningsproceduren fångades desutom på film. Stor skandal, liksom då tv filmade när köttfärs tappades i golvet i en ICA-butik.

Ännu har jag
inte nåtts av rapporter om att någon har blivit sjuk av de tappade makaronerna, eller av ICA-köttfärsen. Men det kan förstås ha hänt och adderat till listan av alla som just nu är sjuka i influensa och diverse förkylningar.

Hur som helst tycks hygienfrågor omgärdas av mängder av uttalade och outtalade regler och en rejäl portion moralism. Men renlighet kan ibland gå till överdrift. 2007 skrev Idagsidan om detta i serien Hel och ren. Bland annat berättade en hudläkare om hur han dagligen diagnostiserar så kallat atopiskt eksem som orsakats allt för ivrigt badande och duschande.