Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Idagsidans pågående serie, Flexibel – nej tack, pekar på betydelsen av goda och framför allt regelbundna vanor. Lite mindre flexibilitet och lite mer rigiditet, skulle man kunna säga.
Här är ytterligare en god vana att klamra sig fast vid i en föränderlig värld: Tro aldrig på de eviga vardagssanningar som predikas av en förnumstig omvärld. Ta istället för vana att misstro truismer av typen: ät inte snö. Du får mask i magen.

Tidningen Vi listade i somras en mängd sådana luriga påståenden och fyller på med nya på sin sajt. Här är ett urval:
• Man får inte raka armarna. Då blir man blir som en varulv.
• Man får inte ha nylonstrumpor på vintern. Då kan de fastna på benen.
• Man får inte svälja kork. Då följer det med blodet och proppar igen hjärtat.
• Man får inte klia sig i skrevet. Om vinden vänder och tuppen gal kan man aldrig sluta.

Gemensamt för de här tvärsäkra påståendena är att de har ett uppfostrande syfte. Enligt min erfarenhet är det inte föräldrar och andra vuxna som strör sådana sentenser omkring, utan snarare barn som är något äldre än man själv, storasyskon, kusiner och andra kvasiauktoriteter. De har i sin tur snappat upp dem från andra ännu något äldre barn och så vidare. Påståendena förefaller också leva ett eget liv, ungefär som Bellmanhistorierna, som traderas på skolgårdar och lekplatser i en evig slinga utan vuxen inblandning.

Tidningen Vi kallar de här påståendena för ”lur”, rätt och slätt. Vill man vara lite modern och med sin tid, flexibel helt enkelt, kan man sortera in dem under rubriken faktoider. Det är ett ord som ännu inte slagit sig in i Svenska akademiens ordlista men som enligt Wikipedia är föreställningar som hålls för sanna, men som i själva verket är felaktiga.

Mitt bidrag kommer från barndomens abborrmete och förmedlades av en fiskekamrat. Och det är: masken måste täcka hela kroken. Om abborrarna ser krokspetsen nappar de inte.
Jag tyckte nog att det var lite si och så med nappandet oavsett maskens skick.

Du som läser detta är välkommen med egna ”lur” på Vi:s hemsida. Eller också skriver du dem som en kommentar här nedan, så skickar jag dem vidare till Jenny Morelli på Vi.