Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

I 17 år har de åstadkommit världens längsta luciatåg – 1 000 elever från Adolf Fredriks Musikklasser och Stockholms Musikgymnasium. I Globen. Två timmars show som arbetades fram med musiklärarna på respektive skola medan tredje årskursarna på gymnasiet fick hitta på ett helt eget inslag.
Det roligaste på hela året, brukade våra barn säga om skolveckan som var schemalagd till Globen inför helgen som låg närmast Lucia.
I år när den infaller på själva Luciadagen blir det inget alls.
Orsak: Programmet Idol sänds i kväll från just Globen och blockerar alla möjligheter att repetera för de sjungande unga mellan 11 och 18 år. Alltså går det inte att ha betalda föreställningar i helgen.
Det kanske verkar futtigt att jämföra – en tevesändning för hela Sverige mot en tradition med Luciatåg för några tiotusen i en Stockholmspublik.
Men ändå. Musiklärarna talar om kommersiella krafter som slår ut ideella. Om att enklare pop ställs mot klassiska verk och körskatter. Och inte minst – en spolierad chans att ge blivande sångare litet scenvana.
För några av eleverna blir ju faktiskt riksidoler – som Sarah Dawn Finer. Eller Erika Sunnegårdh. Carola Häggkvist. Robert Wells.
Det är som om man säger ja tack till Idol 2008, men nej tack till de blivande.
Eller – är det bara självklart att tevesändning, mediehajp och pengar ska gå före?

PS. Själv började jag dagen med att gå i ett litet Luciatåg på Historiska museet i Stockholm. Det gör vår kör varje år, tassar runt i vita linnen bland medeltida föremål för att sedan skrida in i Barocksalen och sjunga för personalen.