Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Christer Sturmark, ordförande i ateistföreningen Humanisterna, vill förmodligen inte kallas förkunnare, men det är nog så han uppfattas av många. Nu är han på gång igen och det med boken Personligt – samtal med fritänkare. Börjar säljas på tisdag den 16 december.
24 kända personer berättar om personliga livsval och existentiella tankar. Gemensamt för dem alla är att de inte tror på någon gud. Och det gör inte Sturmark heller. Han tror inte över huvudtaget – han vet att det inte finns någon gud. Imponerande. Vi som inte vet vad vi ska tro på, än mindre tror oss veta särskilt mycket, vet att avundas en man som tror att han vet… Eller var det tvärtom?

I vilket fall är det en imponerande namnlista han presenterar: Eva Dahlgren, Richard Dawkins, Stellan Skarsgård, Christer Fuglesang, Björn Ulvaeus och Gudrun Schyman, för att nämna några.
En annan iakttagelse är att flera av de intervjuade är med i Sturmarks förening och till och med sitter i styrelsen, jag talar om Dilsa Demirbag-Sten, Sara Mohammad och Åke Ortmark.
Givetvis har vi på Idagsidan skrivit om ateism som livsåskådning. Det gjorde vi i artikelserien Utan Gud.