Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

När jag bodde i Umeå tänkte jag aldrig på att umeborna skulle tala mer nasalt än andra svenskar. Uppenbarligen finns det en sådan föreställning. Och nu vet jag att min iakttagelse är riktig. En doktorsavhandling vid Umeå universitet slår nämligen fast att umeborna talar varken mer eller mindre nasalt än göteborgare och stockholmare.

En så kallad nasometer spelar in talet i en dator med hjälp av två mikrofoner fästade på var sida om en platta. Den ena mikrofonen spelar in ljud från näsan, den andra spelar in ljud från munnen.

Logopeden Karin Brunnegård ville undersöka sanningshalten i påståendet att västerbottningar i allmänhet, och umebor och skelleftebor i synnerhet, talar nasalt. Men nasometern gav inga avvikande resultat för västerbottningarna.
Vissa dialekter kan ha drag som kan uppfattas som nasala utan att vara det i fysiologisk mening. Eller också har forskaren inte hittat rätt personer att undersöka, enligt pressmeddelandet. I det sistnämnda fallet kan jag bidra med några förslag på personer som kanske skulle ge utslag i nasometern: Pehr G Gyllenhammar, Leif GW Persson och Carl Jan Granqvist. Fler förslag?

Att rösten och talet
är viktigt för hur vi uppfattas skrev vi på Idagsidan om 2006 i serien Så kan det låta. Visserligen handlade den inte om tal genom näsan, men den kan vara värd att läsa ändå.