Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Tänk vilken betydelse ett välvalt ord kan ha för genomslaget i medierna. Häromdagen rapporterade åtskilliga medier om att myten om ”gubbsjuka” har fått vetenskapligt stöd. En relativt begränsad undersökning av 400 kontaktannonser i tidningar och på dejtingsajter slog fast att män föredrar yngre kvinnor medan kvinnor söker män med goda tillgångar och social status. Forskningen vid zoologiska institutionen i Göteborg och Oxfords universitet ger visst stöd åt hypoteser inom evolutionsforskningen.

Dessutom noterar forskarna att män tycks ha extra många krav på sig. Män förväntas inte bara vara välbärgade och framgångsrika, de ska också vara snygga. För kvinnor förefaller det räcka med det sistnämnda.
–När det gäller fysiska egenskaper visade sig män och kvinnor vara lika. Båda använde ord som ”atletisk”, ”vacker”, ”söt”, ”lång”, ”snygg” och ”vältränad” i lika stor utsträckning, och det gäller både i beskrivningen av sig själva och av de egenskaper man efterfrågar hos partnern, säger Jörgen Johnsson vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet.

Gubbsjuka är ändå ett relativt snällt ord för överdrivet intresse för yngre kvinnor. Värre är det med gubbslem – låter inte kul. Tantsjuka har jag aldrig hört talas om, men däremot hade vi här på Idagsidan en serie om tantslem år 2005, äldre kvinnor som jagar yngre män. Utan ha något vetenskapligt underlag i form av kontaktannonser påstår jag ändå att tantslem är betydligt ovanligare än gubbslem. Och att gubbsjuka är ett högst påtagligt problem kan äldre män med prostatabesvär intyga. De är förmodligen mer upptagna med sina urineringsproblem än att springa efter unga kvinnor.