Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Själv har han ingen dator och inte heller någon mobiltelefon, vad jag vet. Ändå gör Lars Ulvenstam sina avtryck på internet, senast i torsdags då hans artikel om döden här på Idagsidan blev den mest lästa på SvD.se under den dagen. Då hade han ändå konkurrens av sådant som domen i Rödebymålet och nya stora varsel på arbetsmarknaden. Vem läser deppiga nyheter om folk som blir utan jobb? kanske någon invänder. Då svarar jag: döden är väl inte heller så kul.

Fast i Lars Ulvenstams
sällskap tycks döden trots allt inte bli fullt så skrämmande, även när han är en dysterkvist, som i den avslutande episoden av sin text.
”Skillnaden mellan den lugna och sansade inställningen till döden i livstiden och vad som nu skedde var drastisk. När slutet var nära sparkade han av sig täcket i sjuksängen, ropade förtvivlad nej, nej och slog våldsamt med armarna.”
Så skrev han. Men på frågan om han fruktar döden svarade han nej och kontrade med att ställa samma fråga till mig. Och ja, visst gör jag det. Jag tror att jag är i gott sällskap därvidlag.

Åtskilliga reaktioner på hans betraktelse droppade också in under dagen. Fortfarande är det många som minns den 22-faldiga sommarprataren, som gjorde sitt sista program år 2005. Så här skrev signaturen Kulaken:

”Zappade förbi ett äkta lågpannat program på statsTvburken igår, ”bonde söker fru”. Idag på morgonen så läser man en artikel om en äkta människa som kontemplerar, tänker, funderar, resonerar och använder sin hjärna, alldeles själv! Ingen annan behöver tänka åt honom. Att sen resultatet inte är så oävet, ja det är en stor bonus.”