Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

Samtal pågår – radioprogrammet om en livshistoria – läggs ned till till årsskiftet, har någon viskat i mitt öra.
Hur många människoöden har väl passerat där sedan 1990 när programmet startade? Och hur många har sammanlagt lyssnat när 200 000 har P1 på varenda gång det sänds?
Jag är i alla fall en av dem. Som låtit den lugna samtalstonen fylla köket, där jag oftast är när jag sätter på radion. Mitt sällskap när jag fixar mat, bakar eller bara får i mig något.
Samtal pågår har i synnerhet känts som ett sällskap, besläktat med vår journalistik här på Idagsidan, men ändå något annat. I Samtal pågår är det alltid en människa, MÄNNISKA, som får tala till punkt oavsett tema. Jo, temat är alltid LIVET, just den där personens liv. Det som ibland är skröpligt, ibland tungt och olyckskantat, men som lyckats bli levt. Vi känner igen oss i de mänskliga svagheter som får plats i Samtal pågår. Vi känner oss mindre ensamma. Och vi får hopp.
Nu ska Samtal pågår ingå i det nya Tendens och passa in i det förutbestämda ämnet för veckan. Hmmm … Och jag som för några veckor sedan beslöt mig för att aldrig streta emot nödvändiga förändringar. Nu kommer jag på mig med att som första reaktion tänka: Är det verkligen nödvändigt att skrota just det här programmet? Kan det läggas ned? Ett samtal som pågår – det gör ju det, vare sig man vill eller inte. Pågår, alltså.