Annons

Idagbloggen

Maria Carling

Maria Carling

Äntligen en sajt där ungdomar kan få svar på alla frågor om kropp och själ. Har man sett stora barn och yngre tonåringar kasta sig över Kamratpostens Kropp & knopp inser man att det behövs en uppföljare med mer vuxet innehåll. Nu är den här, tillgänglig dygnet runt och i virtuell form dessutom: umo.se – en ungdomsmottagning på nätet.

Umo.se invigdes i går med pompa, ståt och pizza av integrations- och
jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och socialminister Göran Hägglund
som gett Sjukvårdsrådgivningen uppdraget att utveckla
ungdomsmottagningen på nätet.

Att man får ställa frågor anonymt är definitivt bäst, var ungdomarna som varit med och skapat sajten tveklöst överens om. De hade blivit medarbetare tack vare att de redan förra året sökte på nätet efter ungdomsmottagningen.se. Den sajten fanns inte, men en sida där det stod: ”Vill du vara med och skapa en ungdomsmottagning på nätet?”. Flera av dem sa ja och har regelbundet bidragit i utvecklingsarbetet.

Ungdomsmottagningarna runt om i landet har mängder med besök, men begränsade öppettider. Alla vågar sig inte dit. Bara elva procent av besökarna är killar. Många frågor upplevs som pinsamma. Umo.se är sprängfull med information om hälsa, sex, relationer med mera. Här kan alla mellan 13 och 25 år få personliga svar från professionella inom sjukvården inom några dagar. Frågorna kan ställas anonymt. Två samordnare, en sjuksköterska och en barnmorska, tar hand om frågorna. Om de kan svarar de själva, annars slussar de frågan vidare till någon specialist inom området.
Varje vecka lanseras en ny kort film med olika frågeställningar.